Over energy drinks

Als je regelmatig energy drinks drinkt ken je het wel; er zijn altijd mensen die je waarschuwen voor de gevaren energy drinks. Je hoort soms de raarste verhalen. Van mensen die zijn overleden na het drinken van energy drinks, dat er meer cafeïne in zit dan 30 koppen koffie en zelfs dat er stierensperma in verwerkt zit. Natuurlijk is een dieet van alleen energy drinks en fastfood niet gezond en is overmatig gebruik, net als eigenlijk bij alle levensmiddelen niet goed of zelfs schadelijk voor je gezondheid. We geven je daarom hier graag meer informatie over energy drinks zodat je zelf kan bepalen hoeveel en welke energy drinks je drinkt.  

Wat zijn energy drinks? 

Energy drinks zijn niet-alcoholische functionele dranken met een stimulerend effect. Unieke combinaties van ingrediënten geven dit effect zoals cafeïne, taurine, vitaminen en andere stoffen met een voedings- of fysiologisch effect. Energy drinks kunnen ook andere ingrediënten bevatten zoals glucuronolactone, aroma's, kleurstoffen en andere additieven. Energy drinks zijn verkrijgbaar in verschillende formules en worden aangeboden in een breed scala aan smaken, zowel met suiker als suikervrije varianten.  

De oorsprong 

Energy drinks vinden hun oorsprong in Azië. Hier worden ze verkocht sinds de jaren zeventig verkocht als siroop in kleine bruine glazen flesjes. Eind jaren 80 werden ze op de Europese markt geïntroduceerd als kant en klare frisdrank in een blikje. Begin 1995 is Black booster de eerste energy drink op de Nederlandse markt. De receptuur was dusdanig samengesteld dat het binnen de op dat moment geldende regels van de warenwet viel. Nadat het was toegestaan om frisdranken met meer dan 150 mg/l cafeïne te verkopen en vitamines toe te voegen zijn er steeds meer nieuwe merken en varianten op de markt verschenen en ook weer een hoop verdwenen.  

Zijn energy drinks veilig? 

Voor alle levensmiddelen die op de Europese markt gebracht worden gelden strenge regels met betrekking tot voedselveiligheid. Dus ook energy drinks mogen uitsluitend ingrediënten bevatten die door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid veilig zijn bevonden voor consumptie. Voor een gezonde volwassene is het bijna onmogelijk om een overdosis cafeïne binnen te krijgen door het drinken van energy drinks. Je zou kunnen overlijden door het nuttigen van meer dan 10 gram in één keer. Dit zou neerkomen op 125 blikjes van 250 ml.  Voor mensen met gezondheidsproblemen zoals een hoge bloeddruk, hart- en vaatziektes en diabetes is het vaak niet verstandig om dranken met een hoog cafeïne gehalte of veel suiker te drinken. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een arts of voedingsdeskundige.  

Hoeveel energy drinks mag je per dag drinken? 

Energy drinks hebben meestal een cafeïne gehalte van 32 mg per 100 ml. Ze bevatten per blikje van 250 ml ongeveer dezelfde hoeveelheid cafeïne als een kopje filter koffie (80 mg). Voedingsdeskundigen adviseren voor gezonde volwassenen om per dag niet meer dan 400 mg cafeïne per dag te consumeren. Voor personen die overgevoelig zijn voor cafeïne en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven wordt geadviseerd om geen dranken met een hoog cafeïnegehalte te drinken. Niet alleen koffie en energy drinks bevatten cafeïne, maar ook andere producten zoals thee, cola en chocolade(melk) bevatten kleine hoeveelheden. En gemiddeld persoon krijgt ongeveer 100 mg cafeïne per dag binnen uit producten met een laag cafeïnegehalte. Zo kan je nog 2 tot 3 cafeïne rijke consumpties nuttigen zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor je gezondheid. 

Voor kinderen tot 13 jaar is het advies om geen dranken met een hoog cafeïnegehalte te drinken. Voor jongeren tussen de 13 en 18 geldt het advies van maximaal 1 drank met een hoog cafeïnegehalte per dag te drinken.  

omhoog
Shop is in view mode
Bekijk de volledige versie van de site
Powered by Mijndomein